a

Mamifere

Fauna de mamifere din habitatele diverse ale ariei naturale protejate Domogled – Valea Cernei este caracterizată de o diversitate ridicată a mamiferelor protejate.

Speciile de mamifere, altele decât chiropterele, enumerate în anexa II a Directivei Habitate și pentru care a fost declarată aria specială de conservare ROSCI0069 Domogled – Valea Cernei  sunt:

  • Lup (Canis lupus)
  • Urs brun (Ursus arctos)
  • Vidra (Lutra lutra)
  • Râs (Lynx lynx)
Ursus arctos (urs brun)

Ursus arctos(urs brun), Poiana Macrisului, octombrie 2022

Canis lupus / Lup

Canis lupus(Lup), P. Scărișoara, noiembrie 2022

Au mai fost studiate la nivel de rezervații naturale 3 specii de interes conservativ listate în fișele rezervațiilor: Felix silvestris, Scirius vulgaris, Erinaceus concolor.

Pe parcursul studiilor de teren, în arealul ROSAC0069 suprapus cu Parcul Național Domogled-Valea Cernei, a fost identificată pentru prima dată specia prioritară Bison bonasus (zimbru). Exemplarele de zimbrii provin cel mai probabil din populația care trăiește  în libertate, în Munții Țarcu, în ecosistemele forestiere din zona comunei Armeniș și  au ajuns aiciu printr-un proces natural, fie de expansiune a arealului, fie de căutare a hranei

În teren, în perioada de studiu 2022 – 2-023 au mai fost identificate în ROSAC0069, alte 15 specii de mamifere de interes conservative (comunitar și national).

Canis lupus / Lup

Bison bonasus* în ROSAC0069 Domogled-Valea Cernei – Iauna Craiovei, iulie 2023